Rullaluistelun

Harjoittele temppuja rullaluistimilla

Rullaluistelu on mitä parhain kuntoilumuoto, jossa aerobinen kunto ja lihaksisto saavat hyvää harjoitusta. Rullien päällä kiitäminen tarjoaa myös raitista ilmaa ja vaihtuvia maisemia, joten kyseessä on kokonaisvaltaisesti kehoa ja mieltä kohentava laji. Rullaluistelu vaatii hyvän kunnon lisäksi taitoja ja tekniikkaa. Eteenpäin pääsee ainakin pienen harjoittelun jälkeen kuka tahansa, mutta varsinkin jarruttaminen voi olla alkuun haastavaa. Pysähtymisen oppimisen jälkeen baanat odottavat, mutta mikäli pelkkä lenkkeily rullaluistimilla kyllästyttää, voi luistimilla tehdä muutakin.

Kun rullaluistelutekniikan perusasiat ovat kunnossa, voi taitojaan ryhtyä haastamaan temppujen muodossa. Erilaisiin rullaluistimilla tehtäviin temppuihin on olemassa omia freestyleluistimia eli bleidejä, jotka ovat melko ehdoton hankinta, mikäli temppuilua aikoo ryhtyä harjoittelemaan. Freestyleluistimet eroavat tavallisista rullaluistimista pienemmillä renkailla ja luistimen pohjan poikkeavalla rakenteella. Keskimmäiset renkaat on usein korvattu grindirenkailla ja -paloilla. Pohjassa on liukumisen mahdollistava kisko ja siinä sivuttaista liukua varten pieni kolo. Kaikki nämä ovat olennaisia haastavimpien temppujen tekemisessä.

Perusasioilla alkuun

Freestylerullaluistelua eli bleidausta voi harrastaa monissa paikoissa. Yksinkertaisimmillaan temppuilu onnistuu kaupunkiympäristössä kaduilla luistellen ja erilaisia esteitä esimerkiksi hyppimällä väistellen. Toisaalta astetta turvallisemman ympäristön harjoitteluun antavat rullalautapuistot, jotka tarjoavat varta vasten temppujen tekemiseen rakennettuja elementtejä. Mutta ennen kuin aloitteleva rullaluistintemppuilija suuntaa yhteenkään varsinaiseen esteeseen, on opittava perusasiat eli oikein kaatuminen ja hyppääminen. Temppuja harjoitellessa kaatuminen on nimittäin enemmän kuin todennäköistä ja näinpä luunmurtumien ja muiden suurempien vammojen välttämiseksi oikeaoppinen maahantulo on tärkeä taito.

Freestylerullaluistelussa hypyt ovat olennainen osa, joten myös niiden opettelussa on lähdettävä alkuun perusasioista. Hypystä laskeutumisen tunnetta voi harjoitella aluksi siten, että seisoo vankan tason edessä ja työntää siihen tukeutuen käsillä itsensä ilmaan. Käsien punnerrusliike nostaa luistelijan irti maasta ja työntää samalla liikkeeseen taaksepäin. Kun tämä pieni käsillä avustettu hyppy sujuu, voi niitä ryhtyä harjoittelemaan jaloilla ponnistaen. Lähde liukumaan, laita polvia hieman koukkuun ja jalat mahdollisimman lähelle toisiaan, minkä jälkeen voit hypätä.

Yhden jalan käännös ja pyöriminen

Yhdellä jalalla tehtävä käännös haastaa tasapainoa, mutta on nopea ja ennen muuta näyttävä tapa vaihtaa luistelusuuntaa. Sitä voi harjoitella hitaassa vauhdissa, joka kuitenkin riittää luistelijan etenemiseen. Liu’u eteenpäin normaalisti siten, että jaloista toinen on edessä ja toinen takana. Nosta käännöshetkellä takana oleva jalka ilmaan. Tasapainoa helpottaa, jos pidät jalan takana, mutta voit myös halutessasi nojautua polveen. Kun käännös on tehty, laske ilmassa ollut jalka alas ja tasaa paino jälleen molemmille jaloille.

Kun rullaluistelija hallitsee käännökset sekä kahdella että yhdellä jalalla ja kokee tasapainonsa riittävän seuraavalle tempputasolle, on aika ryhtyä pyörimään! Pyörimistä harjoitellessa on hyvä katsoa, että ympärillä on riittävästi tilaa, sillä liian ahtaassa paikassa saatat huitaista vahingossa muita. Aluksi voit treenata pienillä väleillä olevien esteiden pujottelua, joka valmistaa pyörimiseen. Kun olet valmis, lähde liukumaan ja aloita pyöriminen kuin olisit kääntymässä pienen nurkan kohdalla, jolloin pyörimisliike pääsee alkuun kuin itsestään. Pyörimisliike loppuu, kun käännät luistimet eteenpäin.

Varvaskosketus ja astetta tyylikkäämpi pysähdys

Yksi hauska temppu kesken liu’un on asettua yksipolviseisonta-asentoon, jolloin voit koskettaa taivutetun jalan varpailla maata. Tämä on liike, jota kannattaa harjoitella vain liikkeellä ollessa, sillä ollessasi pysähdyksissä siinä on riski kaatua. Lähde liikkeelle ja nojaa liukuessasi hieman eteenpäin. Tuo samaan aikaan toinen jalka eteen. Tässä vaiheessa on tärkeää hakea tasapaino, joka onnistuu nostamalla takana olevaa jalkaa hieman ylöspäin. Taivuta etujalkaa ja laske takana olevan jalan polvi lähelle maata, jolloin varpaat osoittavat suoraan alaspäin.

Mikäli haluat saada huomiota tavanomaista tyylikkäämmällä pysähdyksellä, kokeile tätä: Lähde liikkeelle ja ota sopiva vauhti ennen liukumista. Kun haluat pysähtyä, toimi kuin olisit tekemässä pientä ympyrää eli käännä varpaat menosuuntaan ja siirrä paino samalla rullaluistimien sisäreunoille. Liike johtaa tilanteeseen, joka näyttää kuin olisit lähdössä pyörimään, mutta kesken ensimmäisen pyörähdyksen pysäytätkin liikkeen. Se tapahtuu nostamalla paino pois luistimien sisäreunoilta. Jos sen tekee riittävän voimakkaasti, liike pysähtyy, mutta muulloin pyörimisliike jatkuu.

Turvallisia temppuhetkiä

Edellä esitellyt temput ovat erityisesti aloittelijoille sopivia harjoituksia, joilla voi mainiosti kehittää sekä tasapainoa että rullaluistimien hallintataitoja. Vasta sitten, kun koet rullaluistimien istuvan jalkoihisi yhtä luontevasti kuin minkä tahansa muidenkin kenkien ja kykenet vaivattomasti perustemppuihin hyppyineen ja käännöksineen, voit harkita erillisten elementtien ottamista mukaan. Muista myös suojata itsesi ensimmäisestä liu’usta lähtien. Kypärä on tärkein turvavaruste, mutta myös polvi-, kyynär- ja polvisuojat auttavat suojaamaan vammoilta, sillä iskuilta tulet tuskin välttymään.

Yhteenveto

Rullaluistelu on monipuolinen laji, sillä pelkän aerobisen kunnon lisäksi se kehittää lihaskuntoa, tasapainoa ja halutessasi myös erityisiä tempputaitoja. Aivan aloittelija temppuluistelija pärjää tavallisilla rullaluistimilla, mutta freestyleluistimet ovat ehdottomat varsin pian taitojen kehittyessä. Ennen kuin suuntaat haastamaan itseäsi vaativien temppujen pariin, muista hioa perustaidot huippuunsa. Sen jälkeen voit lähteä harjoittelemaan hyppyjä ja erilaisia liu’un aikana tehtäviä temppuja. Etsi tietoa, katso videoita ja harjoittele sinnikkäästi. Etene rauhassa ja suojaa itsesi hyvin, jolloin ilo uudesta harrastuksesta säilyy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top