Rullaluistelun

Päiviä kestävät matkaluisteluretket

Rullaluistelun alkaessa yleistyä 90-luvun jälkeen, suomalaiset ovat pyrkineet löytämään uusia tapoja nauttia rullaluistelusta ja ulkoilmasta. Etenkin kesäisin pitkät rullaluisteluretket ovat miellyttävä tapa lomailla tai viettää viikonloppua – vaikka koko perheen kesken. Kesä onkin parasta aikaa rullaluistella. Etenkin Suomen valtateiden ja jalkakäytävien erinomaisen kunnon takia vain mielikuvitus on rajana, kun usean päivän kestävää matkaluisteluretkeä suunnitellaan. Siihen tarvitaan vain oikeanlaiset varusteet, riittävät eväät, hyvä reittisuunnitelma ja erityisen paljon positiivisuutta – ja ei kun matkaan!

Matkaluistelua voi harrastaa joko tavallisilla rullaluistimilla tai erityisillä maratonluistimilla. Matkaluisteluun usein liitetään maratonluistelu, josta järjestetään vuosittain useita kilpailuja melkein kaikkialla maailmassa. Täten retkillä voidaan käyttää myös maratonluisteluun sopivia rullaluistimia, joissa on suuremmat renkaat ja pidempi kisko. Ne vauhdittavat matkantekoa entisestään ja luistelu on erityisen vaivatonta. Retkirullaluisteluun voi yhdistää myös sauvat, jolloin sen liikuntapuoli on monipuolisempaa, sillä useammat lihasryhmät tekevät työtä samaan aikaan. Niillä voi myös vauhdittaa matkantekoa entisestään.

Taitovaatimukset rullaluisteluretkelle

Rullaluistelu on erittäin helppo ja mukava harrastus, joka sopii kaikenikäisille ja -tasoisille. Lajin voi opetella yksin tai osallistua kurssille, joita järjestetään kaikkialla Suomessa. Retkirullaluistelussa hyvän sovun säilyttämiseksi on tärkeää mukautua jokaisen osanottajan omaan optimivauhtiin, eikä tällöin oikeanlaisen tekniikan käyttäminen ole elintärkeää. Jos mukana on lapsia, niin päivittäiset matkat ja luisteluvauhti täytyy luonnollisesti suunnitella heidän kykyjensä ja kuntonsa mukaan. Aikuiset voivat keskittyä enemmän tekniikoihin ja luistella pidempiä matkoja päivittäin.

Useiden päivien retkille ei kuitenkaan voi lähteä kylmiltään, vaan alla pitää olla jonkinlainen peruskunto, ja samalla kokemusta pidemmistä rullaluistelumatkoista. Perusajatuksena on se, että osanottajilla pitäisi olla ainakin 50 kilometrin pituinen rullaluistelumatka suoritettuna, ennen kuin voi alkaa edes suunnitella pidempää ja usean päivän kestävää matkaa. Suunnittelussa pitää ottaa huomioon tarvittava palautumisaika ja lepo. Joskus on hyvä miettiä etukäteen myös varasuunnitelma, jos kunto pettää ja on pakko palata takaisin. Tällöin esimerkiksi juna- ja bussireittien läheisyys on tärkeää.

Mitä varusteita retkelle kannattaa ottaa mukaan?

Oikeanlaisten rullaluistimien valinta on elintärkeää. Retkiluistelussa luistellaan yleensä karkeilla Suomen maanteillä, jolloin luistimien pyörien koon lisäksi niiden kovuus ja pehmeys nousevat tärkeään asemaan. Niiden valintaan ei kuitenkaan ole yleisiä suosituksia, mutta aloitteleville luistelijoille suositellaan pehmeitä pyöriä, kun taas ammattiluistelijoille kovat pyörät voivat olla parempi vaihtoehto kestävyyden takia. Muita varusteita ei kannata ottaa mukaan liikaa, koska ne kulkevat mukana selässä tai vedettävässä kärryssä. Varusteet kannattaa suunnitella retkisuunnitelman ja majoituksen mukaan.

Jos majoituspaikoilla on mahdollisuus pestä pyykkiä, tai retki kestää vain yhden tai kaksi yötä, niin kahden päivän vaatetus riittää. Rullaluistellessa voi käyttää aina samaa vaatetusta. Vaatetuksen lisäksi tarvitaan ensiapuvälineitä esimerkiksi haavanpuhdistukseen sekä huoltotarvikkeita rullaluistimille. Matkan aikana voi tulla tarve esimerkiksi varajarrupalalle, varajarrulaakerille ja pyörille.

Henkilökohtaiset kosmetiikkatuotteet, pyyhe, kengät, mahdolliset uimavaatteet, aurinkorasva ja tietenkin tarvittavat turvavarusteet (kypärä, polvisuojat, kyynärpääsuojat) ovat tärkeitä varusteita, joita ei kannata unohtaa. Muut varusteet riippuvat mukana olevien iästä ja henkilökohtaisista erikoistarpeista.

Muistettavaa rullaluistellessa maantiellä ja ryhmissä

Maanteillä liikkuessa rullaluistelijoiden pitää noudattaa tiettyjä sääntöjä. Rullaluistelijan täytyy valita järjestyksessä jokin seuraavista väylistä: jalkakäytävä, yhdistetty jalankulku- ja pyörätie, tien piennar, pyörätien reuna, ajoradan vasen tai oikea reuna. Matkalla täytyy ottaa huomioon muu liikenne, etenkin autoteillä ajaessa. Ryhmissä luistellessa ylämäissä ei kannata lähteä ohittelemaan, sillä se vaatii tilaa, ja mäen toiselta puolelta tuleva ajoneuvo ei välttämättä pysty näkemään luistelijoita ajoissa. Ennen ylämäkiä luistelijoiden kannattaa asettua valmiiksi jonoon niin, että nopeimmat ovat edessä ja hitaammat takana.

Ylämäkien lisäksi myös alamäissä täytyy olla varovaisia, eikä kannata kiihdyttää liian suuriin nopeuksiin. Suurimmat vaarat matkaluistelussa liittyvätkin juuri alamäkiin, joissa vauhdit voivat helposti karata liian suuriksi ja luistimien hallinta menetetään. Tällöin on syytä harkita mäkien laskemista yksitellen, eikä ryhmissä. Matkasuunnittelussa pitää myös tutustua matkalla kohdattaviin maaston muotoihin. Tästä huolimatta ryhmissä luistellessa on tärkeää, että pysytään yhtenä ryhmänä, eikä kukaan lähde ”sooloilemaan”. Turvallisen välimatkan pitäminen muihin luistelijoihin on riittävää, kunhan ei karkaa useita satoja metriä muista.

Finline-retket

Katukiitäjät ry on pääkaupunkiseudulla toimiva, Suomen vanhin ja suurin rullaluisteluseura. Seura järjestää kurssien ja viikonloppuretkien lisäksi myös Finline-rullaluisteluretkiä. Vuosittain ryhmäläiset luistelevat jossain päin Suomea, tarjoten retkelle osallistujille ohjatun matkarullaluistelukokemuksen, jossa samalla tutustutaan alueen kulttuuritarjontaan. Ensimmäisen kerran useamman päivän kestävää rullaluisteluretkeilyä kokeiltiin vuonna 1991 rullaluistelemalla Helsingistä Lahteen, ja jo seuraavana vuonna seura järjesti ohjatun Finline-retken. Vuoden 2018 Finline-retki oli yhteensä 348 kilometriä pitkä, ja se kiersi viikon sisällä Keski-Suomen parhaat nähtävyydet.

Talvisin rullaluistimet voi vaihtaa luistimiin

Talvella rullaluistelu ei ole mahdollista, jolloin pitkänmatkanluistelua voi harrastaa myös retkiluistimilla hienoilla jääradoilla. Suomen valtava meri- ja järviverkosto mahdollistaa erittäin pitkienkin matkojen luistelemisen pelkästään yhden päivän aikana. Erityisesti Pohjanmaan upea rannikko ja Keski-Suomen jäätynyt järviverkosto ovat sopivia monen päivän retkiin. Yhdessä päivässä voi luistella muun muassa Jyväskylästä Lahteen, tai Kotkasta Porvooseen. Suomen Retkiluistelijat ry järjestää joka talvi esimerkiksi yhden tai monen päivän ohjattuja retkiä, niin kauan kuin keli sallii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top