Rullaluistelun

Rullaluistelijan pukeutumisvinkit

Rullaluistelu on erittäin monipuolinen ja tehokas harrastus. Se rasittaa reisi- ja pohjelihasten lisäksi käytännössä kaikkia ala- ja keskivartalon lihaksia, ja jos lenkille ottaa sauvat mukaan, treeniä saa samalla myös käsille ja hartioille. Rullaluistelu on matalan kynnyksen laji, eivätkä alkuinvestoinnitkaan ole suuria: hyväkuntoiset käytetyt rullaluistimet saadaan usein noin satasella. Uusista luistimista voi joutua pulittamaan hieman enemmän. Taitotasosta riippumatta on erittäin suositeltavaa hankkia myös asianmukaiset suojavarusteet kaatumisten ja onnettomuuksien varalta.

Kuten kaikessa liikunnassa, myöskään rullaluistelussa harrastusta ei kannata ottaa liian tosissaan, ainakaan heti aluksi. Ihoa myötäilevät trikoot, kompressiopaita, aerodynaamiset aurinkolasit ja erikoismuotoillut sauvat eivät ole välttämättömiä varusteita. Verkkareilla, liikuntaan soveltuvalla paidalla ja tennissukilla pääsee siis vallan hyvin harrastuksessa alkuun. Liiallinen välineurheilu voi luoda turhia ulkonäköpaineita rullaluistelemaan lähtiessä, jolloin harrastuksesta katoaa sen olennainen suola: liikunnan ilo. Jos lajia alkaa harrastaa säännöllisemmin, silloin varusteisiin on syytä panostaa, ja tässä artikkelissa esitellään olennaiset pukeutumisvinkit rullaluistelulenkille.

Ylävartalo

Kainalot ovat yksi ihmisen suurimmista hikoilun lähteistä. On siis järkevää kiinnittää paitavalinnassa erityistä huomiota materiaaleihin ja kerrospukeutumiseen. Teknisiä aluskerrastoja käytetään useassa lajissa aktiivi- ja ammattitasolla. Niiden tarkoitus on siirtää hikeä pois iholta, sillä ne eivät ime kosteutta itseensä, kuten mikä tahansa tavallinen puuvillainen t-paita. Teknisen aluspaidan päälle täytyykin siksi laittaa esimerkiksi tavallinen t-paita tai huppari keräämään itseensä iholle erittyvä hiki. Kuiva iho lisää mukavuutta ja ehkäisee hiertymien syntymistä.

Jos luistelee sauvojen kanssa, myös ylävartalon hiertymiin kannattaa kiinnittää huomiota. Kainaloiden ja kyynärtaipeiden alueille voi pitkällä lenkillä syntyä hankaumia, jos ihon pinta on vähänkään nihkeä. Ylävartalon vaatetuksen tulisi siis olla kosteutta poistavaa ja ihoa myötäilevää, mutta ei kuitenkaan puristavaa, ainakaan käsivarsilta. Kompressiopaidat voivat tuoda lisähelpotusta työntöihin, mutta vain, jos puristus kohdistuu rinnan alueelle. Viileällä säällä voi uloimmaksi kerrokseksi laittaa kevyen tuulitakin. Vaikka lenkille lähtiessä olisi hieman vilu, liikunta lämmittää kehon nopeasti.

Alavartalo

Jalkojen kohdalla materiaalivalinnan merkitys korostuu entisestään. Se, kuinka hikoilu ja ulkoilman viileys koetaan, on hyvin yksilöllistä, mutta muutamat perusperiaatteet silti pätevät kaikille rullaluistelijoille. Toisin kuin yläruumiin vaatetuksessa, kerrospukeutumista ei lähtökohtaisesti kannata harrastaa alavartalon pukeutumisessa. Suurin lämpöenergian tuotanto tapahtuu juurikin jaloissa, ja siksi viileinä syysiltoinakin voi nähdä rullaluistelijoilla yllään vain ohuet trikoot tai jopa sortsit. Vaikka verkkareilla satunnainen harrastelija pärjäisikin, on se aktiiviselle rullaluistelijalle kehno housuvalinta huonon joustavuuden vuoksi.

Jotkut nivusista runsaasti hikoilevat lajin harrastajat suosivat teknisten trikoiden ja shortsien yhdistelmää poistaakseen kosteutta. Juoksutrikoot toimivat hyvin rullaluistelussa, sillä ne pitävät lihakset sopivassa lämpötilassa ja ovat ihonmyötäiset, joustavat ja kevyet. Kesäkuumalla lyhyet sortsit voivat kuitenkin houkutella pitkiä trikoita enemmän, ja niiden kanssa on mukavampi käyttää polvisuojia. Alusvaatteet on syytä valita mukavuus ja joustavuus edellä: liian löysät tai liian niukat alushousut ovat rullaluistellessa epämukavat ja ne voivat aiheuttaa hiertymiä. Sukiksi kannattaa valita pitkävartiset juoksusukat.

Suojavarusteet

Vaikka varusteet eivät olekaan vaatteita, vaikuttavat ne olennaisesti rullaluisteluvaatetukseen. Yleisimmin rullaluistelussa käytetään kyynär-, polvi- ja rannesuojia, mutta sauvojen kanssa luistellessa viimeksi mainittuja ei voi käyttää. Oikean kokoisetkin suojat voivat haitata liikkumista, jos ne eivät asetu kunnolla vaatteiden päälle tai alle, tai jos ne eivät pysy paikoillaan tukevasti liikkuessa. Suojia ei kannata ostaa käytettyinä, vaan ne on syytä ostaa uusina turvallisuussyistä, mutta myös siksi, että suojat ovat varmasti oikean kokoiset ja malliset.

Jos lämpöasteita on 20 tai enemmän, ja taivas on pilvetön, voi luistelulenkille lähteä t-paidassa ja sortseissa. Silloin kyynär- ja polvisuojat saakin asetettua suoraan ihon päälle. Turvallisuuden kannalta tämä on paras vaihtoehto, mutta käyttömukavuuden osalta ei niinkään: usein venyvästä materiaalista valmistetut kiristysnauhat voivat painaa ikävästi taipeisiin. Suojat kannattaakin siis mieluiten laittaa teknisen kerraston tai muun alimman pukeutumiskerraston päälle, sillä silloin ne ovat lähellä ihoa, mutta eivät kuitenkaan aivan siinä kiinni.

Pää

Kypärä on ensiarvoisen tärkeä ja suositeltava turvavaruste kaikille rullaluistelijoille harrastuksen vakavuuteen katsomatta. Tavallinen pyöräilykypärä käy sangen hyvin, mutta on syytä huomioida, että rullaluistellessa pää hikoilee yleensä enemmän kuin pyöräillessä. Ohut kypärämyssy voikin olla aiheellinen investointi, jos tietää hikoilevansa paljon pään alueelta. Kypärämyssy estää hien valumisen silmiin ja suuhun, mutta mitä tahansa pipoa ei kannata kypärän sisään ahtaa. Materiaalin tulee olla tässäkin tapauksessa hengittävää, jotta kypärämyssy ei lisää hikoilun määrää entisestään.

Muut asusteet

Sauvojen kanssa luistelevat käyttävät toisinaan hikinauhoja ranteissaan tai kyynärvarsissaan estääkseen hien valumista kämmeniin. Periaate on siis sama kuin kypärämyssyn käytössä. Hikinauhoilla halutaan varmistaa hyvä ja kuiva ote sauvasta. Kesäisin muotoillut, napakasti istuvat aurinkolasit ovat hyvä lisävaruste, kuten myös Bluetooth-yhteydellä toimivat urheilukuulokkeet, jotta rullaluistellessa voi kuunnella musiikkia ilman johtosekamelskaa. Lisäksi jotta nesteytys toimisi pitkälläkin lenkillä, urheiluvälineliikkeissä on saatavilla juomapullovöitä, joiden avulla voi kantaa mukanaan useita pieniä vesipulloja ergonomisesti ja suoritusta haittaamatta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top