Rullaluistelun

Rullaluistellako sauvoilla vai ilman?

Rullaluistelu on hauska ja monipuolinen laji, joka on hyvä vaihtoehto pyöräilylle tai juoksulle. Lajia on helppo harrastaa kesällä, kun asfalttitiet ovat puhtaat ja ilman lämpötila on mukava. Rullaluistelua voi harrastaa joko sauvojen kanssa tai ilman niitä. Sauvojen avulla harjoitteluun tulee enemmän tehoa ja monipuolisuutta. Lajin tärkeimpiin osa-alueisiin kuuluu oikean luisteluasennon ja hyvän luistelutekniikan oppiminen. Lisäksi harrastajan on huomioitava turvallisuus. Turvavarusteiden on oltava kunnossa, ja rullaluistelijan on myös opittava oikea liikennekäyttäytyminen.

Rullaluistelu on erittäin hyvä laji, joka harjoittaa tehokkaasti hengitys- ja verenkiertoelimistöä. Tämän lisäksi harjoittelussa ovat mukana melkein kaikki suuret lihasryhmät, ja laji parantaa kestävyyskuntoa. Jotta rullaluistelu vaikuttaisi positiivisesti harrastajan kuntoon, harjoittelun tulee olla säännöllistä. Sen jälkeen harrastaja voi lisätä harjoittelun määrää ja suoritusaikaansa. Harrastuksesta tulisi kuitenkin myös nauttia, jotta motivaatio säilyisi pidempään. Kun harrastaja haluaa tavalliseen rullaluisteluun lisää tehoa, kannattaa kokeilla luistelua sauvojen kanssa. Seuraavaksi katsotaan muutamia muita hyviä puolia rullaluistelussa sauvojen kanssa.

Rullaluistelu sauvoilla

Tavalliseen rullaluisteluun verrattuna sauvat tuovat lisää kuormitusta sekä ylä- että alavartaloon. Nopeatempoisena lajina sauvarullaluistelu harjoittaa suuria lihasryhmiä jaloissa, keskivartalossa ja ylävartalossa. Rullaluistelussa sauvoilla yhdistyvät perinteinen rullaluistelun potku ja hiihdosta tuttu tasatyöntö. Aloittelijan kannattaa tämän takia opetella ensin tasapainoinen tasatyöntö ja sen jälkeen siirtyä potkuihin. Sauvarullaluistelun perustekniikkana toimii kaksivaiheinen tasaluistelu, joka on tuttu hiihdosta. Tekniikassa sauvatyöntö ajoitetaan joka toiselle potkulle. Koska kyseinen luistelu on epäsymmetrinen, luistelijan kannattaa kiinnittää huomiota työnnöttömän puolen potkun tehoon.

Sauvat auttavat välttämään vartalon kiertymisen sivuille työnnön aikana. Sen sijaan yksivaiheinen tasaluistelu on symmetrinen tekniikka, joka on vauhdikkaampi versio. Tämä johtuu siitä, että työntö ajoitetaan jokaiselle potkulle. Olipa tekniikka loppujen lopuksi mikä tahansa, sauvarullaluistelu on erittäin hyvä keino monipuolistaa harjoittelunsa. Kaiken lisäksi harrastajan aloituskynnys sauvoilla rullaluisteluun voi olla matalampi, sillä aloittelijalla voi olla turvallisempi olo. Sauvat tuovat nimittäin ylimääräisiä tukipisteitä, joista aloittaja voi ottaa tukea. Hyvillä suojilla rullaluistelu on kuitenkin turvallinen laji myös ilman sauvoja.

Rullaluistelu ilman sauvoja ja sauvojen valinta

Rullaluistelu ilman sauvoja voi joidenkin mielestä olla helpompi vaihtoehto, vaikka todellisuudessa asia ei ole näin yksinkertainen. Sauvat nimittäin lisäävät luistelijan tasapainoa varsinkin harrastuksen alkuvaiheessa. Toisin sanoen rullaluistelun opettelu on helpompaa sauvojen kanssa. Aloittelija ei välttämättä haluaa kuitenkaan sijoittaa rahaa varsinaisiin rullaluistelusauvoihin, jos tarkoituksena on esimerkiksi pelkästään kokeilla lajia. Kotimaisten valmistajien rullaluistelusauvojen hinnat vaihtelevat 40 eurosta 100 euroon riippuen merkistä ja laadusta. Sen lisäksi harrastaja voi ihan hyvin käyttää luistelutyylin hiihtosauvoja.

Sauvarullaluistelijan oikeiden sauvojen pituus lasketaan kaavalla luistelijan pituus x 0,9 + 2,5 cm. Monesti varsinkin pitkälle luistelijalle sauvoja ei ole helposti saatavilla, ja tämän takia kysymykseen tulevat luistelutyylin hiihtosauvat. Pääerona on se, että rullaluistelusauvoissa on metallipiikin lisäksi myös kumitassu. Kyseinen tassu vaimentaa sauvojen iskun asfalttia vasten, ja näin käsiin kohdistuu vähemmän tärinää. Jos luistelija käyttää sen sijaan liian pitkiä sauvoja, hänen painopisteensä jää liian ylös, ja ylävartalon käyttö rajoittuu.

Muut tärkeät varusteet

Rullaluistelu on erittäin hauska laji varsinkin kesällä. Harrastajan on kuitenkin syytä panostaa oikeiden varusteiden hankintaan heti harrastuksen alussa. Tämä ehkäisee mahdollisia vammoja ja muutenkin lisää turvallisuuden tunnetta. Niin kuin pyöräilyssäkin myös rullaluistelijan tärkein varuste on sopivan kokoinen kypärä. Kypärä ei saa olla liian iso tai liian pieni, sillä siinä tapauksessa kypärästä voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. Kypärän pitäisi istua napakasti päässä, ja remmien pituus tulee olla säädetty oikein.

Kypärän lisäksi harrastajan on syytä hankkia myös muut tärkeät suojat. Näihin suojiin kuuluvat mm. polvisuojat, kyynärpääsuojat ja käsisuojat. Suojien on oltava sopivan kokoisia, jotta ne pysyvät hyvin kiinni. Liian pienet tai liian isot suojat voivat lisäksi rajoittaa käsien ja jalkojen liikettä, mikä on myös turvallisuusriski. Kypärän ja perussuojat voi ostaa urheilukaupasta alle sadalla eurolla, joten investointi ei ole kovin iso, kun kysymyksessä on harrastajan turvallisuus ja terveys. Käytetyn kypärän käyttämistä ei suositella.

Missä kannattaa rullaluistella?

Rullaluisteluharrastuksen voi aloittaa melkein missä tahansa paikassa, mistä löytyy tasainen asfaltti. Sen lisäksi on huomioitava muu liikenne varsinkin, jos matkan varrella on erilaisia tienylityksiä. Aloittelijan on parasta luistella sellaisella reitillä, jossa ei ole hirveästi erilaisia mäkiä ja muuta liikennettä. Kokeneempi harrastaja sen sijaan arvostaa vähän pidempiä lenkkejä, joissa on vaihtelevuutta ja pituutta. Mäkisellä reitillä luistelu vaatii enemmän kokemusta ja hyvää jarrutustekniikkaa mahdollisia yllättäviä tilanteita varten. Jokaisen on siis löydettävä omaan tasoonsa sopiva reitti, missä harjoitella.

Yhteenveto

Rullaluistelu on mielenkiintoinen ja monipuolinen laji, jota voivat harrastaa kaikenikäiset. Sauvojen käyttö luistelussa tuo lisää tehoa harjoitteluun ja varmistaa, että kaikki lihasryhmät saavat kuormitusta. Rullaluistelu sauvojen kanssa voi olla helpompaa jopa aloittavalle luistelijalle. Sauvat ja kaikki muut tarvittavat varusteet voi hankkia urheilukaupasta. Hinnat voivat vaihdella merkin ja laadun mukaan, mutta varsinkin turvavarusteiden kohdalla ei kannata säästää. Rullaluistelua voi harrastaa melkein missä tahansa, mutta reitti on valittava oman kokemuksen ja taitojen mukaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top