Rullaluistelun

Suomen parhaat rullaluistelukaupungit

Hei, sinä rullaluistelun ystävä, harrastaja tai ammattilainen! Tässä artikkelissa luomme katsauksen Suomen parhaimpiin rullaluistelukaupunkeihin. Kriteereitämme ovat olleet rullaluistelupaikat ja kaupungin tarjoama rullaluistelutoiminta. Maastoon ja säätiloihin on myös kiinnitetty huomiota mahdollisemman objektiivisen arvioinnin vuoksi. Ymmärtänet, miksemme voi asettaa samalle viivalle Helsingin paraatipaikkoja ja Lapin pyöräteitä. Ympäristöolojen asettamien rajoitusten lisäksi on otettava huomioon kunkin luistelijan taitotaso ja mielenkiinnonkohteet. Vaikka rullaluistelumaastoja on monia, eivät kaikki viihdy freeskatet jalassa tai tyydy rentoon rullailuun perusluistimilla.

Yleisin rullaluistintyyppi on niin sanotut inline-rullaluistimet, eli kuntorullaluistimet, ja niillä luisteluun keskitymme tässä listauksessa. Neljän jonossa olevan pyörän ja laskettelumonoa jäljittelevän varren ansiosta ne ovat optimaaliset lyhyille sekä pitkille lenkeille, joilla yhdistät kuntoilun ja hauskanpidon. Värivaihtoehtoja on monia ja kiitettäviin nopeuksiinkin ylletään, vaikkei kyseessä pikaluistimet olekaan. Myös joitain temppuja voi kuntoluistimilla voi tehdä, mutta kikkailuun tai rampille suunnatessa ovat nk. bleidit paras valinta. Ja derby on täysin oma lajinsa, johon emme tällä kertaa perehdy.

Etelä-Suomessa suosii sää

Emme voi olla aloittamatta parhaiden kuntorullaluisteluapajien tarkastelua muualta kuin pääkaupunkiseudulta ja ennen kaikkea Helsingistä. Kaupunkiluistelu autojen seassa tai keskustan mukulakivikaduilla eivät ole parhaita paikkoja, mutta Viikki tarjoaa tasaisia tietä ja uljaita koskimaisemia. Myös Meri-Rastila, Vuosaari, Sörnäinen, Herttoniemen alue ja Arabianranta keräävät kehuja, toisin kuin ruutukivillä päällystetty Itäkeskuksen tienoo. Pääkaupunkiseudun kevyen liikenteen väylät ovat kattavia, ja halukkaat voivat tehdä jopa 52 kilometrin taipaleen Tuusulasta Espoon Leppävaaraan. Tämän lisäksi mikään ei estä luistelemasta myös lähikuntiin, kuten Porvooseen.

Helsingin Akilleen kantapäänä ovat asfaltoidut tiet, jotka yllättäen vaihtuvat hiekkateihin. Myös vilkas liikenne asettaa luistelulle omat rajoitteensa. Sää on kuitenkin Etelä-Suomessa pääsääntöisesti parempi ulkona rullaluistelemiseen kuin muualla Suomessa, ja luistimet voidaan laittaa jalkaan, kun hiekotukset on siivottu asfalteilta pois talven jäljiltä. Keväthuoltoon kuuluvat paitsi sopivat säät, myös akselien kireyksien, jarrupalan kunnon ja renkaiden kulumisen tarkistaminen – tai luistinkauppaan suuntaaminen. Sitten Baanalle! Tämä 1,3 kilomertiä pitkä entinen satamaratakuilu kulkee Ruoholahdenkadun päästä Mannerheimintien alittavasta tunnelista Finlandiapuistoon.

Katse itään

Parhaat rullaluisteluasfaltit ovat kova sana myös muualla Suomessa. Esimerkiksi Lappeenrannasta voi pyörätietä pitkin luistella Joutsenoon ilman uuvuttavia mäkiä. Ehkä hieman rosoisempi reitti vie Taipalsaaren kirkolle, mutta tien kunto korvautuu upeita maisemia katsellessa. Lappeenrannassa mainioita rullaluistelumahdollisuuksia tarjoaa myös Prisman läheltä Helsingintietä kulkeva, Salpausselänkadulle kääntyvä reitti, josta voi luistella takaisinpäin Prismalle Alarinteenkadun ja Lentokentäntien kautta. Mikkelissä sen sijaan on mahdollista viilettää rullilla tukka putkella, sillä Mikkelin Luistelijat ry järjestää tasaisin väliajoin pikaluistelukursseja sekä rullilla että jäällä.

Joensuussa rullaluistelijan must-kohde on Pärnävaaran ulkoilukeskus, jossa asfaltoitu viiden kilometrin mittainen valaistu rata tarjoaa erityisesti aloittelijoille turvallisen ympäristön. Kaupunkiluistelijoiden iloksi Joensuun kaupunki päällysti vuonna 2015 kirkonmäen ja Pielisjoen välissä olevan rantareitin asvaltilla kasvattaen näin rullailureittiä 17 kilometriin. Kulku käy Koivuniemen kentän takaa Eteläkadulle, Länsikadulle ja Linnunlahdetietä Heinäpurontielle. Reitti jatkuu Pankakoskentietä Raatekankaantielle ja aina Salpakankaankadulle sekä Jukolankatun kautta Utrantielle ja takaisin rantaraitille. Tällä matkalla tunnet kehossasi luistelun hyödyt: tasapaino paranee ja reidet ja pakarat saavat kyytiä!

Lännen aarteet

Rytmikästä liikuntaa luistinten päällä voi harrastaa myös Länsi-Suomessa. Aurinkoisen kesäpäivän kunniaksi voi suunnata Raumalle – ei tosin luistimet jalassa Vanhan kaupungin mukulakivikaduille. Sen sijaan Tallikedonkadulta voit suunnata Laivurinpolkua pitkin Poroholmaan ja ihastella maisemia rullailemalla Suvitietä pitkin rantaa myötäillen. Raumaa paremman kohteen tarjoaa kuitenkin Vaasa, jonka pyörätiekartan saa kätevästi ladattua suoraan kännykkään. Näin oman tasoisen reitin löytäminen on helppoa. Tosin suosittelemme välttämään keskustaa ja Palosaaren aluetta ja suuntaamaan suosiolla Sundomiin päin.

Huomaa myös, että Botnia-halli on varattu tunniksi rullaluistelijoille ja -hiihtäjille joka tiistai! Botniasta onnistuu paitsi radan myös varusteiden vuokraus. Mustasaaressa sijaitsevassa Botnia-hallissa järjestetään koko perheen liikuntarieha, jossa lajiin voi tutustuta vaivatta, ja uuden harrastuksen aloituskynnys on matala. Rullaluistelu ei todellakaan ole ainoastaan perheen pienimmille tarkoitettu hupi, vaan luistimille voi hypätä aikuinenkin. Rullaluistelun aloittaminen on itsestä kiinni, mutta opastusta saa erilaista tekniikkaoppaista ja videoista. Muutaman tunnin minikurssikaan ei ole hassumpi ajatus, jos viime luistelukerrasta on vierähtänyt vuosia.

Pohjoisessakin pärjätään

Lappi ei kenties ole kuuluisa rullaluistelusta, ja pohjoisen sää asettaa omat haasteensa. Kesällä Oulun pääkirjastolta Nallikariin menevä reitti kerää kuitenkin mukavan harrastajamäärän, ja vaikka tiet ovat kaupunkialueella aakean laakeita, mahtuu mukaan muutama pieni mäkikin. Jos mielit tehdä pidemmän reitin, voit jatkaa matkaa Kuusisaareen asti. Sileää asfalttia löytyy myös Keskusta – Maikkula -väliltä. Mutta entä Rovaniemi? Onnistuuko rullaluistelu pukin pikku apulaisilta? Kyllä, vaikka tiet eivät parhaimmassa kunnossa olekaan. Suosituimpiin reitteihin kuuluvat Muurolaan vievä suora ja nk. ”Siltojen lenkki”.

Ja TOP 3 on…

Rumpujen pärinää, kiitos! Mielestämme Vaasa vetää pisimmän korren tarjoamalla paitsi kattavan kaupunkikartan myös mahdollisuuden sisäluisteluun. Seuraavana hopeasijalle asetamme pääkaupunkiseudun luisteluapajat – niitä on runsaasti ja jopa luistelu kunnasta toisen onnistuu, jos keho pyytää pidempää lenkkiä. Kolmantena on pitkää suoraa tietä tarjoava Lappeenranta – Joutseno -reitti, jolla on mahdollista saavuttaa korkeampia luistelunopeuksia turvallisuudesta tinkimättä. Muista aina reittiä valitessasi oma taitotasosi, ja käytä kypärää ja muita suojia. Harrastuksessa kuin harrastuksessa tärkeintä on huoleton hauskanpito.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top