Rullaluistelun

Tervetuloa rullaluistelun ystävät!

Rullaluistelu on liikkumismuoto, joka tarjoaa laajan skaalan huvia ja hyötyä monenlaisille liikkujille. Tällä sivustolla kerromme kaikesta rullaluisteluun liittyvästä, sen historiasta, eri lajityypeistä ja niihin käytettävistä varusteista. Annamme myös vinkkejä lajin harrastamisen aloittamiseen, ja miten valita se itselle sopivin rullaluistelun muoto. Rullaluistelu tuli suosituksi Suomessa 1990-luvun puolivälissä. Harrastajien määrä on kuitenkin laskenut alkuinnostuksen jälkeen, mutta silti aktiiviharrastajia löytyy tänä päivän paljon. Muita tunnettuja lajeja, joissa käytetään rullaluistimia, ovat muun muassa rullapallo, rullakiekko, rullaluistinhockey ja roller derby.

Rullaluistelu on yleensä huvi- ja kuntoliikuntaa, jossa kilpailut eivät ole pääosassa. Toki joitain kilpailuita järjestetään, ja niissä luistellaan yleensä matkaa, kuten maratonia. Jokainen voi itse valita, onko rullaluistelu hänelle urheilulaji vai huvittelun muoto, ja sivustomme palvelee kummankin tyyppistä harrastajaa.

Rullaluistimet ovat ulkomuodoltaan perinteisten luistimien näköiset, mutta metalliterän paikalla on luistimista riippuen joko neljä tai viisi rullaa eli rengasta laakereineen. Rullaluistimet on tarkoitettu käytettäväksi asfaltin tai muun kovan ja puhtaan pinnan päällä. Laakereihin pyritään päästämään mahdollisimman vähän roskia, sillä ne lisäävät kitkaa eikä liike silloin luonnistu tasaisesti. Tasainen ja kova pinta minimoi myös renkaiden kulumista.

Rullaluistimia on olemassa kahdenlaisia eli ns. perinteisiä ja inline-luistimia. Inline-luistimilla tarkoitetaan, että kaikki renkaat ovat peräkkäin kengän alla kiskossa. Suurin osa rullaluistimista on tänä päivänä inline-luistimia. Rullaluistimet jaetaan maratonluistimiin, inline-luistimin sekä freestyleluistimiin. Kerromme sivustollamme näiden eri luistintyyppien eroista, ja miksi eroilla on merkitystä. Kerromme myös, mitä tulee ottaa huomioon itselle sopivia rullaluistimia hankkiessa. Annamme myös opastusta rullaluistinten huoltamiseen, mitä voi tehdä itse ja missä asioissa on hyvä kääntyä asiantuntijan puoleen.

Rullaluistelu urheilumuotona

Rullaluistelu on kesäisin erinomainen vaihtoehto pyöräilylle tai juoksemiselle. Ennen lenkkiä on hyvä verrytellä ja lämmitellä erityisesti etu- ja takareidet sekä niiden sisä- ja ulkosyrjät, pakarat ja pohkeet. Mikäli rullaluistelun tehoja haluaa tehostaa entisestään, kannattaa lenkille ottaa mukaan sauvat. Asennon vaihtelu rullaluistelussa lepuuttaa lihaksia ja niveliä. Rullaluistelulenkin tehoja lisää myös vaihtelut maastossa sekä tuuliolosuhteet. Perustaidot on helppo oppia varta vasten järjestetyillä kursseilla, joissa opetetaan kehon hallitsemista, kaatumista, jarruttamista ja vaaratilanteiden ennakoimista.

Rullaluistelijaa tulee verrata liikenteessä jalankulkijaan. Jalkakäytävällä ei saa luistella, jos se on haitaksi jalankulkijoille. Jalkakäytävän puuttuessa on käytettävä pyörätietä tai ajoradan reunaa. Kypärä on tärkeä suojaväline rullaluistelussa muiden suojusten ohella. Sivustomme tarjoaa turvallista ja tarkkaa tietoa rullaluistelussa tarvittavista suojista ja rullaluistelijan asemasta liikenteessä. Mitä tulee ottaa huomioon liikenteen sekaan lähtiessä ja kellä on väistämisvelvollisuus?

Rullaluistelu ekstreme-lajina

Freestylerullaluistelua eli bleidausta harrastetaan rullaluistimilla, jotka on varta vasten suunniteltu lajia varten. Bleidauksessa keskitytään lähinnä erilaisten temppujen tekemiseen, ja siihen kuuluu oma slangisanastonsa, joka muuttuu jatkuvasti. Freestylerullaluistimet ovat rakenteeltaan joustavammat ja kestävät kulutusta paremmin kuin inline-luistimet. Pienemmät renkaat mahdollistavat lajiin paremmin sopivan tasapainon keskipisteen ja kontrollin. Puhekielessä freestylerullaluistimia kutsutaan bleideiksi. Bleidausta voi harrastaa kaduilla ja skeittipuistoissa. Kaduilla käytetään hyväksi luonnostaan tarjoutuvia esteitä ja kadun ominaisuuksia, skeittipuistoissa taas käytetään valmiita ramppeja.

Temppujen tekemisessä, kuten muussakin rullaluistelussa kannattaa muistaa kyynärvarsi- ja polvisuojat sekä kypärä. On hyvä ottaa haltuun muutama helpompi temppu ja sen jälkeen keskittyä vaativampiin. Avainsanoja ovat harjoittelu ja toisto. Paljon saa myös irti muita bleidareita tarkkailemalla ja heiltä oppimalla. Tarjoamme sivustollamme opetusvideoita freestyletemppujen tekemiseen sekä haastattelemme tämän lajisuuntauksen mestareita.

Rullaluistelu Suomessa

Suomessa rullaluistelu kuuluu lajina Suomen luisteluliittoon. Suomessa järjestetään rullaluistelukilpailuita sprinttimatkoilla, pitkillä matkoilla ja maratonilla. Näistä parhaimmisto pääsee edustamaan Suomea EM-kilpailuissa. Seuraamme lajin kilpailuja ja kerromme, kuka on huipulla missäkin sarjassa. Luisteluliitto järjestää leirejä, joista esimerkkinä Multiskateleiri. Leirillä luistellaan sekä rullaluistimilla että tavallisilla luistimilla, ja se on oiva tilaisuus tutustua uuteen lajiin. Liitto järjestää myös valmentajakoulutusta. Pidämme lukijamme ajan tasalla tarjottavista koulutuksista ja leireistä niistä kiinnostuneille.

Seikkailumielessä voi rullaluistella ultrapitkiä matkoja, kuten kiinalainen Yincai Luo, joka rullaluisteli yksin Kiinasta Eurooppaan vuonna 2015. Matka kesti 8 kuukautta. Julkaisemme mielenkiintoisten rullaluistelijoiden haastatteluja, jotka saattavat antaa vinkkejä omiin rullaluisteluseikkailuihin. Tällaiset matkat kannattaa kuitenkin suunnitella hyvin ja valmistautua mihin tahansa, Luo sai muun muassa sakkoja moottoritiellä luistellessaan. Kylmiltään hän ei matkaan lähtenyt, vaan oli aikaisemmin rullaluistellut Kiinasta Tiibetiin ja Kiinasta Nepaliin.

Rullaluistelemaan kotimaassa ja maailmalla

Rullaluistelu on lähinnä keväälle ja kesälle painottuva laji. Helsingissä harrastukselle puitteet ovat oivalliset, kunhan ei lähde keskelle kaupunkia luistelemaan ainakaan kuntoilumielessä. Mikäli kuitenkin haluaa keskustan tuntumassa harrastaa kyseistä lajia, on Baana yksi mainioimmista paikoista keskustassa luisteleville. Tämä entinen satamaratakuilu kulkee Ruoholahdenkadun päästä aivan Mannerheimintien alittavasta tunnelista Finlandiapuistoon asti. Baana on noin 1,3 kilometriä pitkä ja ihanteellinen ns. fiilistelyluisteluun.

Kevyen liikenteen väylät ovat rullaluistelijoiden vapaassa käytössä ympäri Suomen, mutta myös rullaluisteluratoja on tarjolla. Niitä on tällä hetkellä kuusi, kaksi Turussa, yksi Helsingissä, Lahdessa, Oulussa ja Kestilässä. Rullaluistelu on suosiossa myös maailmalla. Jos olet lähdössä reissuun esimerkiksi Singaporeen tai Ranskaan ja haluat ottaa rullaluistimet mukaan, kerromme, minkälaisia mahdollisuuksia kohteissa on rullaluistelemiseen ja mitä tulee ottaa huomioon. Tervetuloa sivustollemme!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top